26 martie 2021

A DOUA UCIDERE A UNUI EROU NATIONAL - GENERALUL VETERAN DE RAZBOI ANTON GÃMURARI

 Înmormântare confiscată de socialiști

În data de 19 martie 2021, eroul războiului de la Nistru 1991-1992, generalul Anton Gămurari, a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.  

La ceremonie a participat și o delegație din România din partea Cadrelor militare în rezervă, ofițerilor, polițiștilor români, sindicatului militar SCMD și a altor organizații obștești din Alba Iulia, Sibiu, București și Iași. Au adus coroane și flori, dar nu li s-a dat dreptul să vorbească de la tribuna centrală, de către organizatorii funeraliilor, reprezentantul principal, col.(r) Armașu Alexei. S-a insistat, însă s-a refuzat luarea de cuvânt. Motivația asa numitului comitet de organizare era simplă: „că sunt mulți vorbitori, că programul este încărcat.” De fapt, de la tribuna principală, au vorbit 5-6 persoane, s-a vorbit scurt, la general, de parcă am fi înhumat un om oarecare, fără acțiuni și merite deosebite. Nu s-a vorbit că generalul Anton Gămurari a participat personal in razboi, cu misiuni de restabilire a ordinii publice, în anul 1991, la Comrat și Vulcănești, unde a fost impuscat subofiterul Panta. In misiuni de luptă cu bandele înarmate, separatiste, pe podurile de la Nistru, la 13 decembrie 1991, au căzut subofițerii: Cașu, Iablocichin, Arnăut, Mereniuc. Nu s-a amintit de luptele cu separatiștii și Armata a 14-a rusă la Cocieri-Dubăsari, Coșnița-Doroțcaia, Varnița-Tighina, Fârlădani-Gâsca, Hadjimus-Copanca.  Vorbitorii de la tribuna centrală (Moțpan, Motângă ș.a) au menționat că Anton Gămurari a fost comandant al Brigăzii „Fulger”, a fost decorat cu ordine și medalii pentru curaj și eroism , a fost cu ordinea publică si că a ocupat diferite funcții obștești.

Vorbitorii, printre care, ministrul de Interne Pavel Voicu și Gaiciuc Victor, nu au vorbit nimic despre războiul ruso-moldovenesc 1991-1992, despre acțiunile militare ale armatei separatiste, batalioanelor de cazaci venetici, despre acțiunile Armatei a 14-a ruse împotriva independenței, suveranității și limbii române.  Se vedea clar ca vorbitorii oficiali de la tribună, aveau o retinere, misiunea de a ascunde adevarul razboiului de la Nistru din cauza careia a suferit întreaga populație a Republicii Moldova. Sute de  oameni morti, mii de oameni raniti, o economie si agricultura distrusa.

Nimic nu s-a menționat despre blocarea circulației și a podurilor de peste Nistru, despre pogromurile separatiștilor si a cazcilor înarmati asupra satelor moldovenești, caselor și cetățenilor pașnici din Cocieri, Corjova, Dubăsari, și ajutorarea acestora de către polițiștii din Brigada cu destinație specială. Nu au fost comemorați, nici amintiți, combatanții căzuți în martie 1992: Valentin Slobozenco, Iurie Bodiul, Mihail Moraru, Nicolae Sotnicenco, Gheorghe Coțuc, Cezar Roman, Ștefan Crăciun, ș.a. Acest  martie 1992, plin de eroi, parcă ar coincide, s-ar repeta, cu martie 2021, când, prematur, secerat de o boală nemiloasă, moare scriitorul, publicitul, Nicolae Dabija, cade eroul legendar, Anton Gamurari, comandantul, organizatorul  misiunilor de luptă împotriva inamicului separatist, în spatele căruia era Federația Rusă.

 S-a dorit, de către colonelul (r) Armașu Alexei, președintele veteranilor Ministerului de Interne, în spatele căruia este un grup de oameni, indiferenți de situația republicii și un partid socialist, care incă guvernează, face politică distructivă în țară, în interesul ocupantului rus, duce o politică de mușamalizare a istoriei, de ascundere a pesonalității militare a generalului Anton Gămuari, î-l îndepărtează pe acest minunat comandant de la Marele eveniment-ELIBERAREA NAȚIONALĂ.

L-am cunoscut personal, pe Omul, combatantul Anton Gămurari, care niciodată nu a dorit apropierea sa de partidele cu politică prorusească si indeosebi a comuniștilor și socialiștilor, care au dus o politică umilitoare fata de populatia R.Moldova, o politică antinațională si  antiromânească.

Generalul Anton Gămurari a dorit, ca pe ultimul drum să fie condus de combatanți, patrioți, de rude, prieteni și camarazi de luptă și nu de adversarii politici, trădători de țară și neam, care sunt mână în mână cu ocupantul rus. Actuala guvernare, socialiștii au dorit îndepărtarea acestei personalități militare de la evenimentele republicii, înjosirea și ignorarea calităților de comandant și luptător neînfricat împotriva unui inamic puternic și mai bine dotat, Federația Rusă.

Generalul Anton Gămurari a avut o strânsă legătură și colaborare cu România, cu structurile militare și de Poliție, a multumit Romaniei pentru ajutorul logistic si operativ acordat Republicii Moldova in perioada razboiului 1991-1992. A avut o puternica legatura cu intelectualitatea și oamenii simpli din republică, cu voluntarii războiului nistrean. Pun întrebarea: de ce Ministerul Afacerilor Interne, unde a muncit peste 30 de ani, Asociatia veteranilor, Guvernul, nu au organizat  funeralii nationale  in Casa armatei, Teatrul dramatic, sau Sala de concerte, sa vina toata lumea sa-si ia ramas bun, asa cum ar fi meritat? Lui i se cuvenea o inmormantare nationala asa cum au avut parte Ion si Doina Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Nicolae Dabija  si alte personalitati.

De ce Ministerul nu a cerut Primariei un loc de veci pe „Aleea personalitatilor”, mai in fata, mai la vedere si nu undeva departe de biserica, in spate, pentru a a-l ascunde pe omul militar de publicul larg. Telul acestor persoane, straine interesului national, care au monopolizat inmormantarea, a fost, de a se razbuna pe generalul Anton Gamurari, care a ridicat mana si arma impotriva ocupantului rus. Rusia, de mai bine de 200 de ani, exploateaza crunt si dezbina romanii dintre Nistru si Nipru, in scopul deznationalizarii.

Vesnica pomenire eroului si patriotului, general Anton Gamurari!

(Va urma.)

Colonel (r) dr. Anatol Munteanu,

Veteran de razboi, membru al Academiei, vicepresedinte al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile care nu au legatura cu continutul articolului postat vor fi sterse de catre moderator.
Din respect pentru cititori, recomandam sa va semnati cu nume si prenume.