5 noiembrie 2014

Proteste la Primaria Chisinau - UN GRUP DE VETERANI SI INVALIZI DE RAZBOI, VADUVE DE RAZBOI SI REFUGIATI DIN TRANSNISTRIA, ASEDIATI IN PRIMARIE

Protest la Primăria Chișinău: „Chirtoacă la gunoi”Refugiații transnistreni, participanți la războiul de pe Nistru din 1992, au pichetat dimineață sediul Primăriei Chișinău. Aceștia au scandat „Chirtoacă, la gunoi!”, nemulțumiți de decizia primarului capitalei de a nu le oferi cu titlu gratuit apartamentele sociale în care locuiesc.

„Dorin Chirtoacă nu dorește să execute decizia Consiliului Municipal Chișinău din 3 iunie 2014 prin care se confirmă transmiterea apartamentelor în proprietate cu titlul gratuit. Din acest motiv suntem nevoiți să venim la proteste pentru că altă cale nu avem. Am adus o urnă de gunoi să arătăm unde este locul primarului care nu respectă legea”, a specificat președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, Anatolie Bâzgu.

„Nu se execută hotărârile judecătorești. Nu ne permit să privatizăm apartamentele, iar dacă ne permit, ne cer 400 de mii de lei pentru ele. Este imposibil ca un veteran sau o văduvă de război să le poată privatiza cu așa bani. Omul are dreptul la privatizare deoarece este proprietatea lui privată pentru care a luptat”, a adăugat unul dintre refugiați.

La rândul lui, Dorin Chirtoacă a declarat că decizia CMC a fost atacată în instanța de judecată de către Cancelaria de Stat și că în timpul apropiat cu o cerere similară va merge și Direcția juridică a Primăriei Chișinău. 

„Nu au ajuns locuitorii Chișinăului să plătească taxe și impozite pentru ca un grup de cetățeni, indiferent cine ar fi ei, să-și privatizeze gratuit spațiul locativ și după care să-l vândă. Pot protesta aici toată ziua și toată noaptea fără nici o problemă”, a declarat Dorin Chirtoacă.

În perioada 2008-2009, în capitală au fost construite două blocuri sociale pentru refugiații transnistreni. În acest sens, Primăria Chișinău a contractat de la BERD un împrumut de 3,2 milioane de euro. Suma integrală urmează a fi achitată până în 2027.
Precizarile reprezentantilor Filialei SCMD Chisinau
 Avem onoarea sa va salutam!
Disperarea a ajuns la capat. din simplu motiv al orgoliului primarului general al mun. Chisinau Dorin Chirtoaca, care refuza neintemeiat sa execute deciziile Curtii supreme de Justitie, Nr. 3ra-618/13 din 19.06.2013, decizia Consiliului municipal Chisinau Nr.5/4 din 03.06.2014,decizia Consiliului pentru prevenirea si Eliminarea Discriminarii si Asigurarea Egalitatii Nr.012/2013 din 30.12.2013 si deciziile CEDO din 28.07.2009 etc. Nu respecta Constitutia RM. Incalca flagrant drepturile fundamentale ale omului - dreptul la viata privata, dreptul la libera circulatie, dreptul la libera exprimare, dreptul la proprietate privata, dreptul la informatie. 
In legatura cu faptul ca, un grup de veterani si invalizi de razboi, vaduve de razboi si refugiati din Transnistria, care-si apara cu demnitate drepturile constitutionale, suntem asediati de doua zile in incinta Primariei mun. Chisinau - fara caldura, fara apa si produse alimentare.

Facem un apel catre toata lumea de buna credinta, catre Ambasadele acreditate in Republica Moldova, asociatiile obstesti in sustinerea noastra in lupta impotriva coruptiei, birocratiei si indiferentei totale fata de soarta oamenilor.
Cerem institutiilor mass-media din Republica Moldova si de peste hotare care creaza opinia publica in sustinerea informationala si reflectarea obiectiva a situatiei create.
Pentru Dumnezeu - nu fiti indiferenti!  
SAFARMATOV ARSLAN