14 iunie 2013

Consiliul Unirii şi-a ţinut şedinţa pe data de 13 iunie, abordînd probleme legate de pregătirea pentru acţiunile legate de 22 şi 28 iunie

Pentru această şedinţă au fost invitaţi, în perspectiva unificării forţelor proromâneşti pe o platformă unionistă Mihai Ghimpu sau – în cauza unui refuz – Valeriu Saharneanu şi Ion Hadârcă. Acceptul lor mai este aşteptat de membrii activi ai CU.
Reprezentanţii entităţilor politice, care au depus cereri pentru manifestările de la 28 iunie, au informat asistenţa despre problemele pe care le întimpină în legătură cu poziţia abuzivă din partea Partidului Liberal, ce controlează pîrghiile administrative ale municipalităţii şi foloseşte această ipostază împotriva celor pe care îi consideră oponenţi politici, aplicînd metode comuniste în încercările de anihilare a luptei lor pentru obiectivul unionist.
Reprezentanţii AVR “Tiras-Tighina” şi ai PNL au fost private, astfel, de posibilitatea de a ajunge cu un Marş în PMAN, rezervată de persoane reprezentînd PL pînă în anul 1940 sau chiar pînă în 2110. PNL a difuzat un comunicat de presă legat de această situaţie şi a cerut consilierilor municipali să analizeze situaţia, să o aşeze în albia normalităţii. Se analizează eventualitatea chemării în judecată a Primariei pentru că a inregistrat declaraţiile PL fără a fi respectată legea, bănuindu-se şi trişări ulterioare de acte.
Membri ai Consiliului Unirii vor organiza un transport la cimitirul ostaşilor români de la Cantemir, Ţiganca pe 22 iunie, iar pentru 28 iunie îi cheamă pe toţi românii cu demnitate, pe toţi cetăţenii celui de-al doilea stat românesc să vină la ora 11.00 în faţa Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, de unde va urma un Marş al Demnităţii Naţionale în ziua cînd se împlinesc 73 de ani de la invadarea Basarabiei de armata sovietică, ce a ocupat acest teritoriu românesc în urma Pactului criminal Molotov-Ribbentrop.
Serviciul de presă al Consiliului Unirii