3 decembrie 2012

Mesajul Consiliului Unirii a ajuns in Sala Unirii la Alba Iulia


Un grup din 87 de membri ai Consiliul Unirii au participat la festivitatile de Ziua Unirii de la Alba Iulia. Plecarea a fost in seara lui 29 noiembrie. La frontiera cu Romania, autocarele, la fel ca si celelalte mijloace de transport, au stat patru ore si jumatate, asteptind repararea “panei” sistemului de evidenta computerizat a intrarilor si iesirilor din Romania.

Din acest motiv, programul preconizat de organizatori a fost modificat, o dorinta raminind vizitarea, mai pe indelete, a cetatii de la Alba Iulia. Acest lucru a reusit partial, ziua de 29 noiembrie fiind foarte insorita, spre deosebire de 1 Decembrie, care s-a aratat cu un timp mai mohorit. Ghidul, un tinar unionist, a avut o prestatie emotionanta, salutindu-i pe basarabeni cu un “Bine ati venit acasa!”

La Alba Iulia au venit multi cetateni romani si straini. Ceremonia festiva a avut loc in Sala Unirii. S-a oficiat un Te-Deum si s-au rostit discursuri de mare valoare in cadrul slujbei religioase.

Manifestarile au debutat cu o depunere de coroane, Consiliul Unirii a depus doua coroane, insa responsabilii de aceasta parte a programului nu au anuntat depunerea de catre delegatia CU din R.Moldova. Un grup de 34 persoane, din cei 87 prezenti la Alba Iulia, a participat la manifestarea solemna, cu prezenta oficialilor, in Sala Unirii, unde au fost citite mesajele Soliilor venite la Mecca romanilor. Mesajul CU a fost citit de unul dintre coordonatori, Vitalia Pavlicenco, fiind apoi remis Primarului Mircea Hava.

Delegatia basarabeana, sustinuta de ceilalti, a avut o reactie de solidaritate, toti scandind “Basarabia e Romania”. Responsabilii de programul de la Sala Unirii au adus multumiri, remarcind prezenta basarabenilor, care “a imprimat o atmosfera cu totul speciala” solemnitatilor. Ne-au invitat si alta data si au spus ca putem conta pe ei.
Apoi, basarabenii s-au incins, impreuna cu ceilalti romani, in Hora Unirii.
Multumim tuturor romanilor care au fost alaturi de delegatia din Republica Moldova in aceasta actiune.

Un moment de suflet, absolut special, a fost in comuna Limba, din apropiere de centrul judetean, unde Dan Ioan Mariuta, presedintele Asociatiei “Realitate si Adevar”, membru al CU, ca si presedintele Asoiciatiei “Limbenii”, un colonel cu lacrimile in ochi la venirea noastra in caminul cultural, au oferit o masa si o sarbatoare romanilor basarabeni, alaturi de romani din Serbia si Bulgaria, veniti si ei acolo. Acolo s-au tinut discursuri, am descoperit si citi poetiu avem…

Drumul la Alba Iulia, cu doua autocare, a fost greu, dar placut si romanii au ramas foarte multumiti. Pe drum incolo si inapoi au ascultat muzica patriotica si usoara romaneasca si straina, au vizionat si cutremuratorul film “Oglinda”, de Sergiu Nicolaescu, despre controversata perioada legata de arestarea lui Antonescu si fortarea abdicarii Regelui Mihai, au rostit versuri proprii, scrise chiar la Alba Iulia, sau cu 21 de ani mai inainte, fiind versuri proUnire, cum am aflat despre Traianus Vasilcau, poet, membru al Consiliului Unirii.

SP al CU

6 comentarii:

  1. Eu am o intrebare care nu vrea sa insinueze ceva anume, nu e malitioasa si e , doar, rezultatul unei curiozitati ! Aceasta este urmatoarea : cind Grupul de Initiativa va infiinta una sau, chiar, toate cele trei filiale ale SCMD din Republica Moldova, militarii care vor fi membrii acestora sint rezervisti ai Armatei Rosii, chiar daca etnia lor e, preponderent, cea Romana ?
    De veti aprecia nepotrivita interventia mea nu e niciun fel de problema daca nu o publicati ! Traiasca Romania Mare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indiferent pe unde au fost, acesti oameni sunt romani si vor muri romani. Dovada ca au luptat intr-o batalie inegala, din start, impotriva rusilor, in razboiul de pe Nistru in 1990-1992, pentru independenta Republicii Moldova iar acum lupta pentru revenirea Moldovei in granitele Romaniei.
      Col. (r) Munteanu Anatol

      Ștergere
    2. Multumesc domnule Munteanu ! Sint de acord cu Dvs. dar, dupa parerea mea, va trebui sa mai raspundeti la astfel de intrebari. Nivelul de imbecilizare atins de unii dintre compatriotii nostri, pe fondul lipsei de instructie, ''succeselor'' in spalarea creierelor si al indoctrinarii specifice e ''remarcabil ! Stiti, tot romani adevarati erau si cei care fusesera militari in armata imperiala austro-ungara si, pe fondul evenimentelor din primul razboi, au venit in Tara acolo unde se simteau acasa !
      Traiasca Romania Mare !

      Ștergere
  2. S-A REZOLVAT DEFINITIV STATUTUL MILITAR AL FOSTILOR PENSIONARI CU PENSIILE DESFIINTATE SI TAIATE SI NE OCUPAM DE ORICE ALTCEVA IN AFARA DE URIASELE PROMISIUNI SI MINCIUNI DE ABURIT "ASISTATII SOCIALI" , SAU O VECHE VORBA CAZONA"FOAIE VERDE FLORI SI UN BAT , DACA NU AI TREABA , FA-TI!!!!".

    RăspundețiȘtergere
  3. In SCMD sunt multi oameni, cu multe preocupari. Nu este greu sa intelegem ca, pe langa principala preocupare de a apara drepturile legitime ale sindicalistilor, SCMD este interesat de obiectivele generale ale tuturor romanilor.
    Unirea celor doua state romanesti ar trebui sa fie una dintre principalele preocupari ale tuturor romanilor.
    Asta daca vrem ca urmasii nostri sa o duca ceva mai bine si sa traiasca intr-o tara mare si prospera. Trebuie sa fii batut in cap sau basist pana in maduva oaselor daca poti sa criti SCMD-ul pentru aceste preocupari!
    UNIONISTUL

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru astfel de initiative, cu toate ca ele sunt destul de rare si de mica amploare.Cand organizam astfel de evenimente trebuie sa ne gandim la sutele de mii de romani care au murit pe campurile de lupta tocmai pentru ca noi astazi sa avem o Tara .S-au mai gandit cei care au murit pentru Tara la ce pensii vor mai avea. Au murit pentru Tara si terbuie sa-i respectam pentru ca altfel o sa ne bata Dumnezeu.Si cand te gandesti ca o mare parte au murit departe de Tara lor,in Rusa,Ungaria,Cehia,Slovacia,Austria.Cele doua razboaie mondiale ne-au fost impuse.Sodatii romani au luptat numai pentru a-si apara Tara.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile care nu au legatura cu continutul articolului postat vor fi sterse de catre moderator.
Din respect pentru cititori, recomandam sa va semnati cu nume si prenume.