17 aprilie 2014

MAE din România ia notă cu îngrijorare de 'votul' exprimat în așa-zisul 'Soviet Suprem' de la Tiraspol

Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu îngrijorare de "votul" exprimat pe 16 aprilie, în așa-zisul "Soviet Suprem" de la Tiraspol, în favoarea realizării de demersuri pentru recunoașterea independenței regiunii transnistrene și intrarea acesteia în componența Federației Ruse, informează un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES.
Sursa citată menționează că MAE susține poziția exprimată pe acest subiect de Guvernul Republicii Moldova, potrivit căruia decizia transnistreană reprezintă o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean și la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar și o acțiune unilaterală și contraproductivă.
"Astfel de inițiative vin în contradicție cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toți participanții în formatul de negociere '5+2' circumscris acestui dosar. Cu atât mai mult acum, în contextul evoluțiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părților, de o abordare constructivă și de reținere de la orice acțiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluții cu ocolirea cadrului de negociere. Ministerul Afacerilor Externe salută apelul făcut de Guvernul Republicii Moldova la continuarea dialogului politic, fără precondiții", precizează MAE.

Potrivit sursei amintite, șeful diplomației române, Titus Corlățean, a avut în cursul după amiezii de 16 aprilie o convorbire telefonică pe acest subiect cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, în vederea coordonării demersurilor.
"România își reafirmă susținerea fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale internațional recunoscute și își va coordona, în acest sens, acțiunile cu partenerii europeni si euro-atlantici", afirmă MAE.
De asemenea, Corlățean a discutat telefonic și cu Didier Burkhalter, președintele Confederației Elvețiene și ministru al afacerilor externe al acestui stat care asigură în 2014 presedinția în exercițiu a OSCE, anunță MAE. În convorbirea cu oficialul elvețian, ministrul Titus Corlățean a evidențiat "situația preocupantă creată în urma deciziei 'Sovietului Suprem' de la Tiraspol și a solicitat implicarea rapidă a președinției în exercițiu a OSCE".
"Ministerul Afacerilor Externe își exprimă încrederea ca toți actorii internaționali participanți la formatul '5+2', inclusiv Federația Rusă, se vor delimita de demersul intenționat de administrația de la Tiraspol și își vor reafirma, public și fără echivoc, susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova", se arată în comunicatul amintit.
După cum informează MAE, România se pronunță pentru continuarea negocierilor în formatul '5+2' în vederea ajungerii la o "soluție politică viabilă" în problema transnistreană.
Formatul "5+2" reunește la masa negocierilor reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei, OSCE, Republicii Moldova și administrației de la Tiraspol, precum și ai UE si SUA, arată MAE.
Sovietul Suprem de la Tiraspol (legislativul) a cerut oficial miercuri autorităților de la Moscova, inclusiv președintelui Vladimir Putin, să recunoască independența Transnistriei.
Sursa: agerpres.ro